حتما تا به حال به کف بعضی از سالن های همایش، ادارات و شرکت ها و یا راهرو هتل ها که سر تا سر پوشیده از موکت هستند دقت کرده اید. شاید بهتر است موکت را یکی از بهترین دستاورد های بشر در زمینه طراحی داخلی به حساب آورد که کار خیلی از ما را همیشه راه می اندازد. اگر به یک خانه جدید نقل مکان کرده و برایتان مقدور نیست که قسمت های غیر ضروری آن را با فرش بپوشانید احتمالا بهترین گزینه ای که به ذهنتان خواهد رسید موکت است. البته سعی کنید بهترین آن را با کیفیتی بالا انتخاب کنید. موکت نایلونی با الیاف پلی آمید، یکی از بهترین های دنیای موکت است که اتفاقا مشتری های ثابت خود را دارد. با توجه به این موضوع، در این مطلب شما را با موکت پلی آمید یا موکت نایلونی آشنا میکنیم. تا پایان همراه ما بمانید.
تاریخچه موکت نایلونی با الیاف پلی آمید
برای اولین بار در سال ۱۹۳۵ بود که این موکت از الیاف مصنوعی یا همان پلی آمید تهیه و به بازار عرضه شد. کاربرد نایلون در صنایع نساجی انقلابی عظیم بر پا کرد و از پرفروش ترین و از همه مهم تر پر مصرف ترین الیاف در این صنعت به حساب آمد به گونه ای که خیلی زود به سایر کشور ها رسیده و در صنعت موکت سازی حسابی نام و نشانی برای خود به دست آورد. امروزه در صنایع موکت سازی آمریکا تا ۷۰ درصد از سهم تولیداتشان را با این الیاف می دهند.
اما نایلون چیست که اینگونه صنایع مختلف را به انحصار خود درآورده است؟
این پلاستیک مصنوعی ساخته شده دست بشر در همان دهه ۳۰ اختراع شد. با کمک یکسری فرآیند های شیمیایی روی مواد طبیعی در ذغال سنگ یا نفت نایلون را تهیه می کنند.
امروزه این پلاستیک حاصل شده را در اطراف خود به وفور می بینیم، از همان موکت گرفته تا لباس، بسته بندی مواد غذایی، مسواک و کمربند ایمنی در خودروها از این الیاف مصنوعی ساخته شده اند. خاصیت استحکام، پردوام و ارزان بودن آن موجب شده تا از این ماده به صورت روزانه در صنایع مختلف استفاده شود، البته در کنار مزایای موکت پلی آمید معایبی نیز برای آن برشمرده شده که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
نحوه استفاده از الیاف نایلونی در ساخت موکت
شاید بپرسید چگونه نایلون را در ساخت موکت استفاده می کنند؟ سخت بودن و استحکام این الیاف مصنوعی موجب شده تا سازندگان صنعت فرش و موکت آن را به عنوان یک انتخاب ثابت و همیشگی در دستور کار خود قرار دهند. موکت پلی آمید این روزها اماکن زیادی را پوشانده و طرفداران خاصی دارد. این الیاف مصنوعی با آستانه تحمل بالای خود در برابر پا خوردگی و حجم زیاد رفت و آمدها، گرد و غبار را در خود جا داده و به راحتی نیز ساییده نمی شود؛ درحالیکه بعض جنس ها مقاومت چندانی در برابر ضربه و فشار نداشته و سریع پوسیده می شوند.
احتمالا الان ذهن بسیاری از شما مشغول شده و این سوال درگیرتان کرده که آیا می توان موکت های ساخته شده از این الیاف را شست یا نه؟
تولیدکنندگان موکت نایلونی در این زمینه نیز چاره ای اندیشیده اند. عموما این موکت ها در مکان هایی مثل راهروها، ورودی ها، اتاق ها و مکان هایی که محل رفت و آمد حیوانات خانگی است، باید هفته ای یکی دو بار شسته شده تا از جمع شدن گرد و غبار و میکروب های ریز در آن جلوگیری شود. این موکت ها خیلی زودلکه دار می شوند به همین دلیل باید با مواد شیمیایی مخصوص و مقاوم تحت مراقبت قرار گیرد. پس حتما مراقبت و شستشوی آن را باید در اولویت قرار داد.
آیا در ساخت موکت الیاف پلی آمید مفید اند یا پلی استر؟
بسیاری از طراحان در زمینه صنعت نساجی بین الیاف پلی آمید و پلی استر سردرگم هستند که کدام یکی مناسب تر است و یا حتی موکت پلی استر چیست؟ هر چند پلی آمید یا نایلون مزایای زیادی دارد اما در مقایسه با پلی استر به گوشه رینگ کشیده می شود. موکت نایلونی ساخته شده از الیاف پلی آمید یا نایلون تنها به دلیل مقاومت و استحکامش بازار موکت های ساخته شده از پلی استر را کساد کرده است؛ درحالی که اگر منطقی به این موضوع نگاه کنیم پلی استر مقاومت بالایی در برابر لکه گیری و ضربه داشته و در مکان های بسیار شلوغ خیلی خوب جواب می دهد و این یکی از معایب موکت پلی آمید شناخته می شود. پس باید خوب دقت کرد که این موکت برای چه مکانی و با چه حجم رفت و آمدی مناسب است.
مزایای موکت پلی آمید یا نایلونی
درست است که الیاف نایلون در مقایسه با پلی استر شاید ضعیف تر عمل کند اما خصوصیات ویژه ای که دارد موجب شده تا از این موکت به وفور استفاده شود. نایلون را به عنوان یک انتخاب ایده آل برای تهیه فرش و موکت های صنعتی مورد استفاده قرار می دهند. شاید از این نمونه ها در خانه خود نیز داشته و مزایای آن را از نزدیک لمس کرده اید. بهتر است در ادامه با این مزیت های موکت پلی آمید آشنا شوید:
-
دارای ویژگی کشسانی است
در ساختار الیاف نایلونی از مولکول های هیدروژن استفاده می شود. به نحوی که اگر از دستگاه های بخارشوی برای تمیز کردن این موکت ها استفاده شود ان مولکول ها دوباره احیا شده و فرش و موکت نایلونی را که در اثر ضربه یا رفت و آمد زیاد وارفته است را مثل روز اول تازه و نو کند. به همین خاطر در اغلب مکان هایی که از این موکت ها استفاده می شود، حتما دستگاه بخار شوی نیز وجود داشته و هر ۶ ماه یکبار فرش را به وسیله این دستگاه ها تمیز می کنند تا هم تمیز بمانند و هم دوباره آنها را مثل روز اول احیا کنند.
-
مقاوم در برابر لکه گیری است
یکی از ویژگی های نایلون خاصیت جذب کنندگی آن است. اخیرا با پیشرفت تکنولوژی این موا را ضد لک ساخته اند که در بیشترین کاربرد را در تولید انواع و فرش و موکت دارد. موکت پلی آمید با الیاف نایلونی خود در برابر لکه گیری بسیار مقاوم بوده و این یک مزیت عالی به حساب می آید.
-
قیمت مناسبی دارد
نایلون یک تولید ثابت و اشباع است، به همین خاطر در قیمت های مختلف در بازار یافت شده و به راحتی قابل دسترسی است. این الیاف پرکاربرد جهت افزایش دوام به مواد اولیه ارزان تری از جمله پلی استر و اولیفن نیاز داشته و از این دو در تولیدش به وفور استفاده می شود. به همین جهت موکت نایلونی یا پلی آمید به راحتی پیدا شده و با قیمتی مناسب در دسترس است.
جمع بندی
کاربرد گسترده انواع موکت ها در مکان های مختلف را نمی توان نادیده گرفت. یکی از بهترین موکت های ساخته شده نیز همین موکت پلی آمید بوده که به دلایل ذکر شده این روزها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. اگر وارد فضاهای عمومی مثل سالن های همایش یا هتل ها شدید و پای شما آن ها را لمس کرد اصلا تعجب نکنید، با توجه به مزایای موکت پلی آمید از بهترین انتخاب ها در مکان های شلوغ است.